Ce este Google Discover si cum poti optimiza pentru „pozitia -1”

Google Discover este un serviciu Google ce le permite utilizatorilor sa se aboneze la un flux de noutati, pe subiectele lor de interes.

Aceste articole apar direct pe homepage-ul Google, atunci cand acesta este accesat de pe terminale mobile, in special de pe telefoane cu Android, sau in aplicatia Google. De asemenea, feed-ul se poate accesa rapid si pe telefoanele Pixel, prin swipe dreapta, din ecranul de start. Astfel, nu este necesar ca utilizatorii sa efectueze „cautari”, in sensul clasic al cuvantului.

De la lansarea sa in decembrie, 2017 (initial cu numele de Google Feed), Google Discover a atins pana in prezent un numar de aproximativ 800 milioane utilizatori activi pe luna, conform datelor furnizate de Google. Prin acest canal, compania isi propune sa livreze continut relevant utilizatorilor sai, atat de tip „news”, cat si „evergreen”.

Google pozitioneaza acest serviciu drept un „hub de continut” pentru utilizator, adica un feed personalizat cu stiri, articole relevante pe subiectele de interes, clipuri video, lansari de filme, date despre vreme etc.

Cum vezi ce trafic primeste site-ul tau din Google Discover?

Pana in prezent, nu a existat posibilitatea de a vedea detalii cu privire la traficul primit de un site prin intermediul acestui serviciu Google. Recent, a fost insa introdus un raport nou in Google Search Console, care faciliteaza acest lucru. Noul raport este disponibil in sectiunea „Performance”:

Optiunea nu este inca disponibila in toate conturile, insa intre cele 450+ site-uri la datele carora agentia DWF are acces pentru campanii SEO, am identificat o serie de proprietati unde exista astfel de date.

O prima observatie pe care o putem face este ca in acest raport nu mai exista notiunea de „Avg. Position”. Dat fiind faptul ca acest feed de continut etse generat in mod automat de Google pe baza intereselor generale ale fiecarui utilizator si nu apare in urma unei cautari anume, nu putem discuta in mod relevant despre o „pozitie” pe care site-ul o ocupa.

Ce poti face pentru optimizarea unui site, in Google Discover?

Continutul din Discover este generat in baza unui algoritm Google, in functie de ceea ce acesta „considera” ca ar fi relevant pentru respectivul utilizator. Conform documentatiei oficiale Google pe acest subiect, „content ranking is powered by the strength of the match between an article’s content and a user’s interests”, ceea ce are drept consecinta faptul ca „aren’t any methods for boosting the ranking of your pages other than posting content that you think users will find interesting”.

Dincolo de publicarea unui continut de calitate, util pentru vizitatori, Google ofera urmatoarele directii actionabile de optimizare pentru Discover:

  • site-ul trebuie sa respecte cerintele de calitate Google News;
  • nu sunt necesare date structurate speciale;
  • utilizarea de imagini de buna calitate in articole (cel putin 1,200 px latime);
  • acordati in mod explicit permisiunea Google de a utiliza versiunile marite ale imaginilor din site, fie prin implementarea AMP, fie completand acest formular.

Pentru ca acest serviciu sa livreze rezultate relevante, Google utilizeaza toate informatiile pe care le cunoaste despre un anume utilizator. De asemenea, in documentatia oficiala intalnim referinte la „Topic Layer”, partea din Google Knowledge Graph, responsabila pentru clasificarea materialelor in functie de interese.

Pe masura ce vom intelege mai multe lucruri despre cum functioneaza Google Discover si cum poti optimiza un site pentru acest serviciu, vom publica pe blogul DWF observatiile noastre.

Alte resurse relevante:

In contul vostru de Google Search Console apare aceasta optiune?

Data articol: 12 aprilie 2019

Peste 850 de companii își multiplică profitul cu noi

Hai să discutăm despre proiectul tău!

Formular contact

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.