Studiu de caz: identificarea paginilor corespondente pentru 35.000 de adrese web

Despre Proiect
Beneficiarul acestui proiect este un recunoscut producator de jucarii pentru copii, care ofera posibilitatea achizitionarii produselor sale atat prin lanturile de magazine fizice cat si prin intermediul siteului online. La inceputul anului, magazinul online a fost mutat pe o noua platforma, care ii permitea o mai buna gestionare a produselor. In schimb, odata cu migrarea catre noul site nu a fost posibila si redirectionarea automata a paginilor actuale catre noile adrese web (URL-uri). Astfel, peste 35.000 de pagini trimiteau catre o pagina de eroare 404 (pagina inexistenta).
Lipsa acestor redirectionari ar fi putut duce la o pierdere semnificativa a traficului organic actual (din motoarele de cautare) cat si a traficului provenit din siteuri terte care trimiteau catre pagini inexistente (formuri, bloguri etc).
Provocarea
Pentru crearea acestor redirectionari, era necesar sa se gaseasca corespondentul din siteul vechi a fiecarei pagini. Acest proiect cerea o munca de detaliu si orice greseala ar fi putut afecta pozitionarea siteului in Google. Mai mult, orice zi in plus care trecea fara realizarea redirectionarilor se reflecta direct in vanzari. Timpul, dar si corectitudinea datelor erau esentiale.
Solutia clasica :
Pentru finalizarea unui astfel de proiect, un angajat al companiei beneficiarului ar fi lucrat timp de 4 luni si 10 zile, la un program de 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana.
Problemele depistate:
- Personalul insuficient – un singur om nu ar fi putut face fata si trebuia angajat personal suplimentar doar pe perioada proiectului, iar angajarea personalului reprezenta un efort in plus, timp pierdut si costuri salariale nejustificate
- Costuri ridicate – salariile noilor angajati plus alte impozite
- Calitatea indoielnica a datelor – din cauza faptului ca noii angajati nu aveau experienta in realizarea task-urilor si nu exista niciun sistem de asigurare a calitatii, datele puteau fi eronate
Solutia noastra:
Cu ajutorul platformei de Crowdsourcing, au fost implicate 900 de persoane, care au luat la mana fiecare pagina, indiferent ca era vorba despre o pagina de produs, de categorie sau de filtru si i-au cautat corespondentul in siteul vechi.
Pentru a asigura calitatea si acuratetea datelor, au fost solicitate raspunsuri de la 3 persoane diferite pentru fiecare pagina, iar cei care ofereau in mod repetat raspunsuri eronate erau eliminati automat din sistem (click pentru a vedea o parte din instructiunile primite de participantii la proiect).
Timpul de lucru cumulat al celor 900 de persoane a fost de 765 de ore iar proiectul a fost livrat intr-un termen record – 48 de ore.
Rezultatele si Avantajele Clientului
- Rapiditate – Rezultatul final a fost livrat in 2 zile lucratoare
- Scalabilitate – peste 900 de persoane au fost implicate in proiect, fara a fi nevoie de angajarea unor oameni noi
- Costuri reduse – Clientul a platit doar pentru rezultatul final
- Asigurarea calitatii – Task-urile au trecut printr-un sistem de asigurare a calitatii, care a asigurat un nivel de acuratete de 98%