Referințe bibliografice în articole online: De ce sunt necesare și cum le prezinți
Creăm și consumăm cantități uriașe de conținut în fiecare zi. La ora când scriu acest articol despre referințe bibliografice și utilitatea lor (14:00 PM), Worldometer ne spune că astăzi, în întreaga lume, s-au publicat deja 4.095.589, 4.095.614, 4.095.891… mă rog, aproape 4.100.000 de articole de blog. Ridicol de mult, nu-i așa? Mai ales când te gândești că puțini cititori trec de prima pagină a rezultatelor oferite de Google la o căutare oarecare, iar majoritatea articolelor nu aduc niciodată trafic organic.
Unul dintre lucrurile care diferențiază un articol de pe prima pagină de unul care zace undeva „la coada internetului” este expertiza. Arată că ești expert în domeniul despre care scrii și se vor întâmpla lucruri minunate: vei intra în grațiile lui Google și vei beneficia de încrederea cititorilor.
Bine, bine, dar ce faci dacă nu ești un expert certificat într-un anumit domeniu, ci un brand content writer profesionist, cu deschidere către abordarea celor mai dificile nișe și un bagaj impresionant de cunoștințe? Cum demonstrezi algoritmilor Google că ce-ai scris este corect și credibil, mai ales când vorbim despre articole YMYL*?
*Articolele YMYL sunt articolele care pot afecta viața, sănătatea, siguranța financiară și fericirea utilizatorilor, precum cele din nișa de sănătate, nutriție sau cea financiară.
Răspunsul este mai simplu decât ai fi crezut.
Citezi surse relevante și de încredere.
De fiecare dată când te inspiri din alte articole de pe internet, din studii sau din cărți, e corect și onest să spui cititorilor de unde ți-ai luat informațiile, adică să citezi sursele bibliografice. Făcând asta, devii credibil și nici nu poți fi acuzat de plagiat. În plus, le pui cititorilor la dispoziție noi texte pentru a-și completa documentarea, deci le vii în ajutor cu resurse informaționale suplimentare.
Continut
- #De unde știi când trebuie să citezi surse bibliografice?
- #De ce trebuie să prezinți referințe bibliografice la finalul articolelor online?
- #Cum alegi sursele de informare?
- #Cum parafrazezi informația dintr-o sursă?
- #Cum citezi surse în text și cum prezinți referințele bibliografice?
- #Cum se face bibliografia într-un articol pe care-l publici online?
#De unde știi când trebuie să citezi surse bibliografice?
Iată când trebuie să prezinți surse:
- Când redai între ghilimele cuvintele altui autor.
- Când parafrazezi alt autor (îi preiei ideile inovatoare, specifice, folosind cuvintele tale pentru a le explica).
- Când prezinți date sau informații descoperite de altcineva.
Bineînțeles, atunci când prezinți lucruri cunoscute, nu e nevoie să identifici și citezi surse. Doar că trebuie să fii capabil să recunoști informațiile care pot fi considerate cunoștințe generale pentru o anumită audiență.
De exemplu, când scrii într-un articol pentru blogul unei farmacii că antibioticul nu se ia niciodată fără rețetă, nu e nevoie să sapi după surse care să confirme acest lucru. Farmaciile nu eliberează acest tip de medicamente fără rețetă, iar în ultimii ani s-a vorbit mult despre pericolul antibioticelor luate după ureche. Gradul de conștientizare a populației a crescut. Putem considera acest fapt drept un exemplu de cunoaștere generală.
Dar dacă scrii că în SUA, anual, mor peste 35.000 de oameni din cauza infecțiilor rezistente la antibiotice, atunci trebuie să acorzi credit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.
Concret, când menționezi într-un articol YMYL numere (procente, ani, valori etc.), fapte specifice sau rezultatele unor studii, atunci trebuie să citezi surse. Nu e suficient să spui că „savanții englezi au descoperit…”, „ultimele studii în domeniu au arătat…” sau „un studiu din 2017 prezintă…”.
Ca regulă generală, ține minte că, atunci când nu ești sigur că o informație este cunoscută publicului tău, e mai bine să te asiguri citând sursa bibliografică.
#De ce trebuie să prezinți referințe bibliografice la finalul articolelor online?
Ți s-a întâmplat vreodată să-ți găsești ideile și cuvintele în materialele altora? Sigur ai observat pe vreun blog străin că niște fraze ți-au fost preluate integral sau modificate pe ici, pe colo, un „de exemplu” a fost înlocuit cu „precum” și topica a fost ușor inversată, ca și cum asta ar însemna să parafrazezi un text (vorbim mai jos despre parafrazare).
Probabil că nu ți-a picat prea bine să te vezi „furat” de cineva care nu doar că nu ți-a oferit credit, ci nici măcar nu s-a străduit să exprime prin cuvinte proprii ideile respective.
Înțelegi acum de ce trebuie să arăți sursele din care te-ai inspirat în redactarea unor articole.
- Pentru că nu e etic să preiei „pe șest” date, idei, informații din articolele altor autori.
- Pentru că citarea surselor bibliografice în articole online crește credibilitatea site-ului, iar textul devine mai relevant pentru căutările utilizatorilor.
- Pentru că ești un scriitor onest și dai credit lucrărilor și autorilor din care te inspiri.
- Pentru este jenant să fii acuzat de plagiat.
- Pentru că oricine, de la cititor la clientul pentru care redactezi articole, poate folosi o aplicație de tipul Plagiarism Detector ca să-ți verifice textele.
- Pentru a oferi alte sugestii de lectură cititorilor care vor să se documenteze în amănunt.
- Pentru a-ți ușura munca: alegând întotdeauna surse credibile pe care le enumeri în bibliografia articolelor, vei putea crea mai ușor un fel de librărie personală de surse de inspirație. În felul acesta, atunci când trebuie să te documentezi pentru un articol, vei găsi mai rapid surse utile de informații.
#Cum alegi sursele de informare?
Înainte să citezi sursele bibliografice, însă, trebuie să le alegi. Și trebuie să știi să le alegi, pentru că nu tot ce găsești pe Internet e adevărat.
Așadar, ce verifici după ce descoperi o sursă care crezi că te-ar putea ajuta la redactare?
- Dacă sursa are un autor cu autoritate în domeniu. ✅
- Dacă sursa a fost publicată sau actualizată recent. ✅
- Dacă sursa nu conține greșeli gramaticale, este bine structurată, este ușor de citit. ✅
- Dacă sursa este publicată pe un site credibil: poți verifica site-urile străine cu mediabiasfactcheck.com sau le poți evalua în funcție de extensie (.gov sau .mil – credibile // .edu – de obicei credibile, verifică totuși autoritatea cu tool-ul de mai sus // .com sau .org – posibil să fie părtinitoare). ✅
- Dacă sursa este publicată pe un site al competitorilor clientului pentru care scrii (probabil clientul nu va accepta astfel de referințe). ⛔
- Dacă sursa are marcaj publicitar (P) (nu este un semnal de imparțialitate). ⛔
#Cum parafrazezi informația dintr-o sursă?
Să parafrazezi un text înseamnă să-i expui ideile prin cuvinte proprii. Nu este suficient să înlocuiești câteva cuvinte – trebuie să înțelegi ideea exprimată și să o reformulezi.
De fiecare dată când parafrazezi o sursă, fie ea o carte, o revistă sau un website, trebuie să o citezi în text, urmând să o prezinți complet la finalul articolului, în bibliografie.
Dacă omiți citarea sursei în text, va fi mai dificilă identificarea și confirmarea informației doar pe baza bibliografiei finale.
Dacă omiți atât citarea sursei în text, cât și prezentarea referinței bibliografice, chiar dacă ai parafrazat corect ideile prezentate în sursă, se consideră plagiat.
#Cum citezi surse în text și cum prezinți referințele bibliografice?
O sursă se citează în două locuri: o dată în text, într-o variantă prescurtată, și o dată la final, în lista de referințe bibliografice.
Există o mulțime de stiluri de citare (adică seturi de reguli care îți spun cum să citezi referințele bibliografice în lucrările academice): APA, Chicago, MLA, Harvard etc.
În continuare, vei vedea cum trebuie să arate și cum se face bibliografia unui articol online. Vom folosi, pentru aceasta, stilul de citare MLA 8.
MLA (Modern Language Association) este o convenție, un stil popular de citare a surselor, iar MLA 8 este o actualizare a acestuia, care ține cont de utilizarea din ce în ce mai frecventă a surselor online. Este frecvent folosit în lucrările din discipline umaniste și permite identificarea ușoară a unei surse în lista de referințe, printr-o formatare elegantă și ușor lizibilă.
#Reguli pentru citarea surselor în text
-
#Cu paranteze
Când citezi sau parafrazezi o sursă tipărită aplicând stilul MLA 8, folosești paranteze pentru a-i da credit în text, sub forma (Autor, pagină).
Dacă citezi dintr-o sursă electronică, forma textului din paranteze va fi, în principiu, (Autor, titlu). Spun în principiu, pentru că va depinde, de fapt, de informația care apare prima în lista de referințe bibliografice, în cazul sursei respective (pentru a îndruma rapid cititorul către sursa citată integral la final). Dacă vorbim despre un articol online fără autor, atunci informația prezentată în bibliografie va începe cu titlul articolului, așadar citarea din text va fi (Titlu).
-
#Menționându-le în text
Nu întotdeauna este nevoie să folosești parantezele. Ai putea menționa, pur și simplu, numele autorului și titlul articolului astfel:
„Tomohiro Yokota et al arată, în studiul „Type V Collagen in Scar Tissue Regulates the Size of Scar After Heart Injury, că…”
-
#Cu link (hypercitare)
O alternativă și mai practică, recent acceptată de canoanele MLA, este hypercitarea. Nu mai este nevoie să folosești paranteze pentru citarea în text, ci pui, pur și simplu, link către sursă pe unul sau mai multe cuvinte relevante.
Această metodă are și neajunsuri, în sensul că e posibil ca un site să fie inaccesibil la un moment dat (probleme cu serverele), e posibil să necesite logarea într-un cont sau e posibil ca URL-ul respectiv să se fi schimbat.
Avantajele sunt, însă, importante:
- facilitezi astfel accesul cititorului la sursă;
- nu îngreunezi lectura textului online cu paranteze în care sunt menționate nume de autori și titluri de articole;
- îți ușurezi munca.
În orice caz, hypercitarea nu exclude necesitatea prezentării surselor la final, ca bilbiografie.
-
#Cu numere
O altă opțiune este să citezi în text referințele cu numere, urmând să le prezinți în ordinea apariției la finalul materialului.
Găsești numeroase informații utile despre citarea în text în diverse situații pe site-ul Universității Purdue.
#Cum se face bibliografia într-un articol pe care-l publici online?
Într-un articol online bibliografia trebuie să arate la fel ca într-o lucrare de licență. Dacă ai un blog, ar fi bine să păstrezi același stil de citare în toate articolele, pentru un aspect unitar și profesionist.
Pui, la finalul articolului, subtitlul Referințe bibliografice sau Surse bibliografice sau, pur și simplu, Bibliografie, și le enumeri, în ordine alfabetică sau în ordinea apariției surselor citate în text. Dacă folosești citarea în text cu numere, cel mai practic e să redai referințele în ordinea apariției; altfel, le poți așeza în ordine alfabetică.
Ca să fii eficient, poți folosi instrumente online gratuite ce te ajută să creezi lista de referințe bibliografice.
- Citation Machine (website) – poate fi accesat fără instalare sau alte pregătiri;
- MyBib – (extensie Chrome) – necesită instalare, dar poți crea lista bibliografică din mai puține clickuri. Bonus: verifică și credibilitatea site-ului citat.
#Cum faci bibliografia unui articol folosind Citation Machine?
Să presupunem că redactezi un articol despre apoplexie și folosești informații din acest articol: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5770005/. Iată cum îl citezi în lista de referințe bibliografice folosind Citation Machine:
- Pe prima pagină a Citation Machine optezi pentru Create citations.
2. Alegi tipul sursei (în cazul nostru, Website, dar poți alege și Book, Journal etc.).
3. Introduci linkul sursei, apoi click pe Search.
4. Verifici rezultatele identificate de Citation Machine cu informațiile de pe site și mergi mai departe.
5. Dacă ai și alte informații despre sursă sau dacă vreun element nu este corect, modifici corespunzător, apoi dai click pe Complete Citation.
6. Alegi stilul de citare (în cazul nostru, MLA8).
7. Copiezi citarea sursei și o incluzi după subtitlul Referințe/Surse bibliografice sau orice altă formulă ai ales, la finalul articolului.
Iată cum arată referința:
Engelhardt, Eliasz. Apoplexy, Cerebrovascular Disease, and Stroke: Historical Evolution of Terms and Definitions. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5770005/.
Deși în stilul MLA nu este obligatoriu, este util să adaugi, în cazul citării surselor online, și data accesării, imediat după link, astfel:
Engelhardt, Eliasz. Apoplexy, Cerebrovascular Disease, and Stroke: Historical Evolution of Terms and Definitions. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5770005/. Accesat în 27 august 2020.
Poți obține și întreaga listă de referințe a articolului tot cu ajutorul Citation Machine, aranjându-le ori alfabetic, ori în funcție de ordinea folosirii în text:
#Cum faci bibliografia unui articol online folosind extensia MyBib?
- Instalezi extensia: https://chrome.google.com/webstore/detail/mybib-free-citation-gener/phidhnmbkbkbkbknhldmpmnacgicphkf
2. Intri pe site-ul de unde vrei să citezi informații și dai click pe iconul MyBib din Chrome:
3. Selectezi stilul de citare (MLA 8).
4. Primești citarea în formatul MLA8, plus informația referitoare la credibilitatea site-ului, plus opțiunea de a salva referința în bibliografie.
5. Dacă nu vrei să creezi automat lista de referințe, poți copia citarea respectivă (se activează la mouse hover).
6. Pentru a cita cărți, click dreapta pe iconul MyBib, apoi click stânga pe MyBib: Free Citation Generator.
7. Click Create Citation:
8. Selectează Book (sau Journal, Video etc., în funcție de tipul sursei pe care vrei s-o citezi).
9. Caută cartea și selectează rezultatul potrivit. Se va mai deschide o fereastră unde poți edita diverse detalii. Salvează, apoi, informațiile și sursa se va adăuga automat în lista de referințe.
10. Click pe Download Works Cited, alege Copy&Paste și gata, poți insera lista de referințe în articolul la care lucrezi.
Sper că-ți vor fi de folos recomandările din acest ghid. Păstrează-ți integritatea și construiește autoritate pentru articolele redactate de tine citând de fiecare dată sursele. În încheiere, iată și un exemplu de bibliografie:
Referințe:
“Academic Integrity at MIT.” What Is Common Knowledge? | Academic Integrity at MIT, integrity.mit.edu/handbook/citing-your-sources/what-common-knowledge. Accesat în 27.08.2020.
Angela Gibson. “URLs: Some Practical Advice.” The MLA Style Center, 2 July 2019, style.mla.org/urls-some-practical-advice/. Accesat în 27.08.2020.
“Antibiotic / Antimicrobial Resistance.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 14 Feb. 2020, www.cdc.gov/drugresistance/index.html. Accesat în 27.08.2020.
“Blog Posts Written Today:” Worldometer, www.worldometers.info/blogs/. Accesat în 27.08.2020.
“Is My Source Credible?” Is My Source Credible? – UMGC Library, sites.umgc.edu/library/libhow/credibility.cfm. Accesat în 27.08.2020.
“Plagiarism Checker Free: Accurate with Percentage.” Plagiarism Checker, PlagiarismDetector, 2 Mar. 2019, plagiarismdetector.net/. Accesat în 27.08.2020.
Purdue Writing Lab. “MLA Style Introduction // Purdue Writing Lab.” Purdue Writing Lab, owl.purdue.edu/owl/research_and_citation/mla_style/mla_style_introduction.html. Accesat în 27.08.2020.
“Search and Learn the Bias of News Media.” Media Bias/Fact Check, 9 Apr. 2020, mediabiasfactcheck.com/. Accesat în 27.08.2020.