Recapitulare Google Updates – februarie 2017
Fara indoiala, cel mai important eveniment SEO din februarie 2017 este update-ul produs la inceputul lunii, in jurul datelor de 7-10 februarie. Pe blogul DWF exista deja un articol in care am oferit mai ulte informatii despre acest update Google referitor la profilul de linkuri. Google nu a confirmat update-ul de algoritm pana in acest moment si sunt sanse mari sa nici nu o faca. O analiza foarte amanuntita a acestui update este disponibila pe blogul Searchmetrics.
Alte informatii relevante SEO oferite de Google:
1) Google a publicat un clip video, in care ofera sfaturi despre cum sa angajati un Specialist SEO. Persoana din clip este Maile Ohye, specialist Google cu 10+ ani de experienta in companie. Indicatiile pe care le ofera sunt common-sense, pentru orice persoana care a ales vreodata un furnizor de servicii: sa discuti personal cu spcialistul SEO pentru a vedea daca este capabil sa-ti inteleaga business-ul, sa verifici cu cine a mai lucrat si ce recomandari are, etc.
2) John Mueller a spus intr-o discutie cu specialisti SEO ca algoritmul Google Panda tine cont de arhitectura site-ului atunci cand calculeaza daca acesta trebuie sa primeasca o penalizare pentru continut. Panda nu se activeaza asadar numai in cazul existentei de continut duplicat, ci poate atrage o penalizare si daca site-ul nu este gandit bine din punct de vedere al arhitecturii interne de linkuri.
3) Pe blogul oficial Google a fost publicat un articol detaliat, despre modul in care trebuie sa gestionam inchiderea temporara a unui site (de exemplu, pentru o procedura de update hardware a serverului pe care ruleaza). Sunt oferite 3 optiuni principale, fiecare mai potrivita in functie de situatia efectiva pentru care se doreste suspendarea. Ideea este ca vizibilitatea site-ului in rezultatele organice Google sa nu fie afectata de acest proces:
- Optiunea 1: blocarea functiei de plasare comenzi (de exemplu, cand doriti sa faceti o conectare cu programul de gestiune stocuri sau cand implementati un nou sistem de plata pe site).
- Optiunea 2: daca este nevoie de inchiderea efectiv a site-ului, afisati un mesaj utilizatorilor in care sa explicati acest lucru, insa chieia este ca respectiva pagina sa genereze un cod http 503 – resursa temporar indisponibila.
- Optiunea 3: in cazul in care serverul nu mai ramane online, Google sugereaza mutarea temporara a DNS-urilor catre alt server, care sa afiseze codul 503, impreuna cu explicatia pentru utilizatori. In articol sunt detaliati pasii de urmat in cazul optiunii pentru aceasta solutie.
4) Un specialist SEO Google afirma inca odata ca nu este recomandabila utilizarea caracterului „#” (diez) in URL-uri. Din pacate, numeroase platforme de eCommerce folosesc aceasat abordare pentru a gestiona paginile de filtre, sau chiar paginatia din categoriile de produse. Recomandam utilizarea de URL-uri cat mai „curate”, care sa permita motorului de cautare indexarea continutului din pagina pe care o afiseaza.
5) Consemnam un raspuns foarte direct si concis din partea lui John Mueller, la o intrebare adresata pe twitter de un specialist SEO: „Daca un site targeteaza doua domenii (X si Y), insa are de 30 de ori mai mult continut pentru X decat pentru Y, acest lucru dauneaza performantei site-ului pentru cautarile legate de topicul Y?”. Raspunsul este „Nu”. Teoretic, in traducere libera, asta inseamna ca un site care vinde pantofi, poate incepe sa vanza si rochii, acest lucru ne-reprezentand un dezavantaj din punct de vedere SEO.
6) John Mueller afirma ca exista doua tipuri de indexare in Google: unul „normal”, adica URL-ul este indexat in urma procesului natural de crawling al Googlebot si o metoda rapida, care poate aduce un URL in Google Index intr-un timp foarte scurt. Acest fenomen apare spre exemplu cand un URL este trimis catre Google prin intermediul Google Search Console, insa efectul este unul limitat, adica URL-ul nu este pastrat neaparat in index, daca nu este identificat si prin prcesul normal de crawling.
7) Gary Illyes, inginer Google, a postat mai multe mesaje pe twitter, in care se pronunta asupra unor probleme de SEO, mai mult sau mai putin dezbatute in industrie. Pare sa fie o „serie” de astfel de mesaje, accesibile printr-o cautare avansata pe twitter. In cadrul DWF, monitorizam si aceste mesaje pentru a va putea aduce rapid cele mai noi informatii relavante pentru SEO.
8) Google a facut o actualizare in recomandarile pentru listarea companiilor in My Business, in cazul in care acestea folosesc un birou virtual sau deservesc un teritoriu clar delimitat. Revenim cu mai multe informatii despre acest subiect intr-un articol viitor. De asemenea, actualizam procedura interna DWF de Local SEO, pe baza careia formulam recomandarile de optimizare pentru campaniile in care lucram.
Exista si alte noutati Google, relevante pentru SEO, pe care nu le-ati regasit in acest articol? Va rugam sa completetati in comentarii. De asemenea, puteti accesa si restul articolelor DWF dedicate acestui subiect, pentru lunile anterioare: noutati seo ianuarie 2017, recapitulare seo decembrie 2016 etc.