Doi ani de distanță: cum ne-am adaptat la WFH/WFA

Conceptele WFH (Work from Home) și WFA (Work from Anywhere) au devenit o parte importantă a activității DWF și ne adaptăm cu succes la provocările de zi cu zi. Am întrebat câțiva colegi despre experiența lor cu modul de lucru remote, care ne apropie și ne depărtează deopotrivă.
Mara Theil – Account Manager, Departament Customer Success, în prezent WFA din Tenerife, Violeta Dan – Junior Specialist SEO – Departament Tehnic SEO, WFH în Elveția și Diana Sîrghi – Senior Copywriter, Departamentul Content Delivery, WFH în București ne-au povestit despre WFH/WFA, task-uri, cafele și nostalgia conversațiilor colegiale.

Cum îți organizezi ziua de lucru în WFH/WFA?

Mara: Încerc mereu să fiu la zi cu toate task-urile și responsabilitățile, ca să am un overview cât mai clar despre ce am de făcut în săptămâna respectivă și mai ales în ziua următoare – oricând pot apărea ședințe neprevăzute sau solicitări complexe. Astfel, știu de dimineață în linii mari ce urmează sa fac peste zi, împart task-urile pe sloturi, iar la ce vine extra, mă adaptez în funcție de priorități.

Violeta: Prima parte a zilei este preferata mea: este liniștită și pot să mă așez la calculator, să-mi planific task-urile și să mă gândesc cum să le rezolv. De asemenea, îmi citesc mailurile și răspund la cele urgente. Celorlalte le aloc un interval de timp la finalul programului. Apoi, pe parcursul zilei, fac pe rând fiecare task planificat și mă consult cu colegii în cazul în care este o sarcină mai elaborată. La finalul zilei trimit emailurile cu toate concluziile.

Diana: Cine se scoală de dimineață la laptop ajunge, așa s-ar putea descrie startul unei zile de lucru la biroul de acasă. Orele liniștite din zori îmi dau răgazul să citesc, să mă documentez pentru clienți, taskuri, teme și detalii de lucru, dar mai ales să savurez un cocktail matinal de online marketing, cu un twist de social media.
Până la prânz scriu, fac pauză o oră și ies prin parc, să merg câțiva pași și să mă întâlnesc cu amicii patrupezi. Revin cu forțe proaspete să văd ce mailuri au mai sosit între timp și ce urgențe sunt de rezolvat. Încerc ca din work-life balance să am și life, și balance.

Top lucruri personale de care nu te poți lipsi în WFH/WFA?

Mara: Espressorul și implicit cafeaua de dimineață sunt de nelipsit, mă ajută mult pentru un super boost de energie. Apoi căștile pentru laptop: nu știi niciodată când vecinii vor începe să-și reorganizeze apartamentul, poate chiar în momentul în care începe un call important. Au trecut zilele când mă pregăteam dimineața cu cămașă pentru a veni la birou, acum ținuta este ceva mai lejeră, însă am mereu aproape un obiect vestimentar mai office, pentru întâlnirile online.

Violeta: Am trei lucruri de care nu mă pot lipsi într-o zi de muncă: o cană de ceai, un playlist bun pe Spotify și o mică pauză de ecran pe care de obicei o petrec pe balcon.

Diana: Kitul de supraviețuire în WFH începe cu o cafea bună, urmează camera web și căștile, care sunt de bază pentru call-uri, când trebuie să fiu numai ochi și urechi. Ar mai fi playlist-ul de lucru, pus pe shuffle de rock și telefonul mobil, care-i micul birou la purtător, pentru mailuri, chaturi și mesaje on the run. Pentru relaxare este țestoasa de pluș Zippy, furnizor de inspirație, specialist în internet de mare viteză și filosof cu deviza Loghează-te încet

Ce-ți lipsește cel mai mult de la birou și ce substitute ai găsit acasă?

Mara: În primul rând aș spune drumul în sine până la birou și contactul cu oamenii, încă de la primele ore ale dimineții. Acum îmi beau cafeaua pe balcon, încerc să renunț la telefon în timpul acesta, ca să mă bucur de natură și de priveliște. Energia de la birou și poveștile din pauze îmi lipsesc la fel de mult, însă acum, că ne-am adaptat la mediul online, cumva toate aceste interacțiuni s-au transferat în call-uri one-to-one sau call-uri interne, prelungite pentru a mai sta câteva minute de vorbă.

Violeta: Îmi lipsesc discuțiile spontane cu colegii, dar și glumele. Acasă, din spatele tastaturii sau al ecranului, nu putem forma prietenii la fel de strânse precum le-am realiza dacă am fi laolaltă.

Diana: Acel ceva ce-i leagă pe oamenii care lucrează împreună, mouse lângă mouse: sentimentul că faci parte dintr-un grup și bucuria de a reuși lucruri faine alături de echipă. Conversația live, covrigii calzi cu mac, surâsurile amicale, micile ritualuri de birou…

Ce sfaturi le dai celor care lucrează/vor să lucreze de acasă?

Mara: Cred că este important să analizezi și să conștientizezi ce-ți priește când vine vorba de WFH și ce nu. Bucură-te de ce a adus nou și bun în viața ta experiența lucrului de acasă, iar ce nu este potrivit pentru tine – schimbă, caută variante. Eu am ales să mă concentrez pe oportunitățile oferite de WFA, așa că sezonul rece l-am petrecut într-un loc mai cald, pe o insulă din Europa, ca să mă pot bucura de căldură și experiențe noi, dând skip la iarnă.

Violeta: Pentru un echilibru cât mai bun între viața privată și cea personală îi sfătuiesc să-și delimiteze fizic spațiile de lucru și de relaxare. Dacă cele două se îmbină, nu mai este foarte clar când lucrează și când se deconectează. De asemenea, îi încurajez să le scrie colegilor – sunt mereu pozitivi și răspund foarte rapid solicitărilor.

Diana: Separați albușul de gălbenuș, ca să nu vă fie munca o omletă cu de toate. Nu vă pierdeți concentrarea în mirajul multitasking și faceți planul de lucru pentru fiecare zi. Păstrați un ritm alert, fără întreruperi dese și o să vă rămână timp de ieșit pe afară, la soare.

Work from Home, Work from Anywhere, Work with Passion! Iată cum funcționează o echipă mare, diversă, în care te așteptăm și pe tine, să facem împreună ce știm mai bine într-o lume digitală: strategii SEO și Local SEO, data analytics, campanii de content marketing, paid media și customer success.

Data articol: 8 aprilie 2022

Peste 850 de companii își multiplică profitul cu noi

Hai să discutăm despre proiectul tău!

Formular contact

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.