Cum arată viața unui nomad digital DWF?
Continut
- Simion Eleonora (S.E.): Ce este, in viziunea ta, un nomad digital?
- S.E.: Cum ți-a venit ideea să adopți acest stil de viață?
- S.E.: Cum trebuie să se pregătească cineva atunci când dorește să devină nomad digital?
- S.E.: Cum arată și ce caracteristici are locația ideală pentru tine pentru a putea fi un nomad digital?
- S.E.: Cate locații ai schimbat până în prezent?
- S.E.: Care sunt avantajele stilului de viata nomad digital?
- S.E.: Care sunt dezavantajele?
- S.E.: Ce locații plănuiești să vizitezi în viitorul apropiat?
Nu ne-am fi așteptat niciodată ca acești termeni să fie folosiți împreună și, totuși, perioada pandemiei ne-a arătat ca totul este posibil în materie de stil de viață și de lucru. Deși ne-am distanțat fizic, rând pe rând am renunțat la majoritatea barierelor din viața noastră. Astfel, așa cum nu mai vorbim astăzi despre o distincție între spațiul de lucru și spațiul personal, tot la fel am renunțat și la barierele dintre diferitele spații geografice.
Regimul de lucru remote ne-a permis să cochetăm cu noi stiluri de viață, iar celor aventuroși să devină chiar nomazi digitali. Tiffany Szekely, Account Manager DWF, s-a hotărât la începutul anului să profite de libertatea pe care i-o oferă locul de muncă pentru a-și practica unul din hobby-urile preferate: călătoriile. Tiffany ne-a împărtășit cum este să fii nomad digital și să lucrezi din diferite locații ale lumii, dar și câteva sfaturi pentru cei care doresc să adopte acest stil de viață.
Simion Eleonora (S.E.): Ce este, in viziunea ta, un nomad digital?
Tiffany Szekely (T.S.): O persoană care are libertatea și flexibilitatea de a călători pentru o perioadă îndelungată, deoarece poate să lucreze din orice colțișor al lumii.
S.E.: Cum ți-a venit ideea să adopți acest stil de viață?
T.S.: A fost o situație destul de spontană. În iunie, anul trecut, am plecat în Creta pentru un mini-concediu, iar când am ajuns în țară am realizat că singurul lucru la care mă gândeam în continuu era momentul în care mă voi întoarce.
Și pentru că nu mai scăpam de gândul ăsta, câteva luni mai târziu, m-am întors în Creta pentru o perioadă scurtă (2 luni), doar așa, să testez apele. Voiam să am experiența unui localnic, să văd cum este viața departe de aspectele super turistice și să aflu dacă stilul acesta de viață se potrivește cu al meu.
Well, s-a potrivit de minune, așa că anul acesta în martie m-am întors din nou pe insuliță. Inițial plănuisem să stau doar 3 luni, dar în cele din urmă am decis să rămân pentru cel puțin un an.
S.E.: Cum trebuie să se pregătească cineva atunci când dorește să devină nomad digital?
T.S.: În primul rând, un job remote ar fi ideal, care să îți ofere flexibilitatea de a călători. De asemenea, este necesar să faci un research despre costul de trai din locația respectivă, ca să poți să îți faci o idee dacă resursele tale financiare sunt suficiente pentru a te susține pentru o perioadă mai îndelungată.
În momentul în care îți cauți chirie, pe lângă opțiunile de pe Airbnb sau Booking, recomand să inițiezi discuții și cu persoane care locuiesc deja în locul respectiv. Sunt sigură că vei găsi diverse grupuri online cu alți nomazi digitali care te vor putea ajuta cu o perspectivă „din interior” și cu recomandări la prețul plătit de către localnici.
S.E.: Cum arată și ce caracteristici are locația ideală pentru tine pentru a putea fi un nomad digital?
T.S.: Nu cred că am în minte o locație ideală, pot să apreciez orice loc, atâta timp cât mă simt bine acolo. Dacă e să mă gândesc la caracteristicile pe care le caut într-o locație, practic, ar fi condițiile pe care le-am găsit în Creta: natură absolut breathtaking la o aruncătură de băț, oameni foarte calzi și primitori, ușurința de a te integra, de a cunoaște oameni noi și de a socializa, sentimentul de siguranță și ierni blânde. 🙃
S.E.: Cate locații ai schimbat până în prezent?
T.S.: Nu am avut multe locații în care să petrec perioade mai lungi, încă. Am locuit în Franța timp de o lună pe la începutul anului, iar în rest am petrecut și petrec în continuare ceva timp în Creta.
S.E.: Care sunt avantajele stilului de viata nomad digital?
T.S.: Nu aș putea să generalizez, pentru că pot să răspund doar dintr-o perspectivă subiectivă. Pentru mine, marele avantaj al acestui stil de viață este că am învățat să ies din carapace și să mă conectez mult mai mult cu mine însămi.
Faptul că am plecat de una singura într-un loc nou, cu o cultură nouă, m-a ajutat să devin mult mai încrezătoare, deschisă și easy-going cu orice provocare s-o mai fi ivind pe drum. Aș putea să țin un întreg Ted Talk despre cât de mult mi-a influențat (în bine) journey-ul interior viața de nomad digital, dar poate cu altă ocazie. :))
S.E.: Care sunt dezavantajele?
T.S.: Well, că ți se mai face dor de casă din când în când. 🙂
Un alt dezavantaj, pentru mine personal, este faptul că nu cunosc limba, încă. Mi-am propus să încep să învăț greaca, dar nu este întocmai cea mai ușoară, așa că va fi o provocare. Cu toate că oamenii sunt foarte primitori și vorbesc bine engleza, există momente în care îmi doresc să fi cunoscut limba, ca să pot să mă conectez mult mai mult cu localnicii.
S.E.: Ce locații plănuiești să vizitezi în viitorul apropiat?
T.S.: Dacă totul se leagă, Vietnam și Indonezia sunt pe listă pentru anul 2023. Iar mai departe, vedem unde mă poartă vântul.
Ne bucurăm că regimul de lucru work from anywhere permite tuturor colegilor DWF să investească timp în pasiunile lor și să se dezvolte personal. Îi ținem pumnii colegei noastre Tiffany să ajungă în toate locurile pe care și-a propus să le viziteze și să ne împărtășească din experiențele ei.